Camarillo weekupdate 2017-W10

Deze week geen plaatjes. Er is vooral achter de schermen gewerkt om Camarillo beter te maken. Een programma als Camarillo is op te delen in twee stukken:

  • het deel dat je ziet, dat noemen we de frontend
  • het deel dat je niet ziet, waar alle logica en data zit, dat noemen we de backend

De frontend is uiteraard belangrijk, want daar werk je mee. Dat moet gebruikersvriendelijk zijn, duidelijk en helder ontworpen en je moet er alles kunnen vinden wat je zoekt. Als er in de frontend geen knoppen zitten om bijvoorbeeld een nieuwe start aan te maken, is heel het programma waardeloos.

De backend is natuurlijk net zo belangrijk. Want als je op een knop drukt moet er wel iets gebeuren. Er moet data worden opgeslagen in een database, zodat het er nog steeds is als je de volgende keer weer kijkt. Wat ook één van die dingen is die je niet ziet, is de integratie met mijnknhs. Als je op de knop “import” drukt, gaan de servers van mijnknhs en Camarillo samen aan de slag om alle data te synchroniseren. Voor jou maar één muisklik, maar achter de schermen wordt er heel wat afgebabbeld.

Deze week is heel wat werk verricht aan de backend. Om het hele programma onderhoudbaar te houden én ervoor te zorgen dat we in de toekomst snel updates kunnen doen, moet het af en toe wat opgeruimd worden. Refactoren noemen we dat. Het houdt in dat we even niet focussen op 1 bepaald onderdeel in het programma, maar eens kijken naar het grote geheel. Alles is een beetje gegroeid en het is nuttig om eens te kijken of alles wel op een handige plek staat. Zo kunnen we logica groeperen, programmeercode versimpelen en eigenlijk alles een beetje opruimen. Hard werken levert rommel op, ook bij programmeren. Als je niet af en toe even je werkplaats opruimt, zakt je werktempo later in. Of erger, dan gebeuren er ongelukken, zoals een onderdeel van Camarillo dat ineens niet meer werkt.

Daar zie je dus allemaal niks van, maar het is wel belangrijk.